سفارش تبلیغ
صبا ویژن

اداره فنی و حرفه ای و کاردانش استان کردستان

  هنرجوی گرامی ومستعد هم استانی ما ، برتو سلام  وهزاران درود وتبریک به این دلیل که از حوزه نظر گذشتی وبه مکان عمل آمدی ومی خواهی ثابت کنی که هرآنچه به عنوان ایده وفکر درذهن پویای تو می گذرد به دیدگان اطرافیانت برسانی وآنها ببینند که تو اراده کرده ای که مستقل وروی پای خود باشی وموثر ومفید گوشه ای ازامورو تکنولوژی وفن آوری محیط زندگی ات را دراختیار بگیری وبا مهارت آموزی خویش بازارکار منطقه ، شهر واستان مان راغنی سازی -   مطمئن باش ،همه ما دراین مسیربا تو خواهیم بود از هنرآموز ، استاد کار ، سرپرست ، انباردار ، خدمتگذار، مشاور، معاون ومدیر زحمتکش وتلاشگرت تا خانواده عزیز ، حامی وپشتیبانت .  
وجود عزیزت بهتر از ما آگاه است که درراه تحصیل دررشته هایی که با مهارت وحرفه سروکار دارند، علاوه بر دروسی مانند ریاضی ، ادبیات ، زبان ، جغرافیا وتاریخ دردروس کارگاهی نیز اگر بخواهی کارعملی را خوب یاد بگیری باید شناخت کافی از  اصول علمی ،  تئوری ، قوانین ، مفاهیم ،  محاسبات هم داشته باشی . درواقع می خواهیم به طور خلاصه بگوییم ،  دروسی که درهنرستان ها تدریس می گردد شامل دوبخش نظری وعملی است وبرای یادگیری بخش عملی ابتدا باید بر بخش نظری مسلط شوی .
به عنوان مثال یک بازیکن فوتبال اگر قوانین بازی را نداند خیلی زود داور وی را  از زمین اخراج می کند. یک مهندس مکانیک  اگر مشخصات فنی یک دستگاه را نشناسد ونقشه خوانی بلد نباشد نمی تواند آن را راه اندازی وبا آن کار کند. اگریک خیاط اندازه گیری وبرش را نداند پارچه را هدر خواهد داد .یک  هنرجو اگر از بهداشت و ایمنی محیط کارخود اطلاع نداشته باشد  ، به خود ودیگران آسیب جدی خواهد رساند. یک نقاش لازم است با اصول رنگ وترکیب آنها آشنا باشدتا آنچه را در ذهن دارد در صورتی زیبا بر بوم نقاشی پیاده کند . یک کشاورز باید علم هواشناسی ، کاشت ، داشت ، مراقبت ونگهداری وبرداشت محصولات را بداند وهمه اینها یعنی اینکه کسی که می خواهد درکار عملی ماهر گردد باید مطالب تئوری آن کار را درک کرده وبفهمد . از طرفی اگر می خواهی مطابق باجهان درحال پیشرفت رشد کنی چاره ای جز  مطالعه متون ، کتابها ، مجلات ، سایت ها ومقالات علمی جدید نخواهی داشت .
 
با این اوصاف مطالعه وکسب عادات صحیح آن برتو واجب می گردد والبته مطالعه ای با مهارت کافی ودارای اصول صحیح وباید کتابهای بسیاری را بخوانی و مطالب زیادی را درشکل منظم به خاطر بسپاری . اما گاه گاهی به شوخی یا جدی  از زبان خودت درحین تحصیل شنیده ایم که می گویی: (( دیگرحال و حوصله خوا ندن این کتاب را ندارم )) ((آنقدر ازاین کتاب خسته شده ام که قابل گفتن نیست)) ((هرچه قدرمی خوانم مثل اینکه کمتر یاد می گیرم)) ((10 بار خواندم و تکرار کردم ولی بازهم یاد نگرفتم)) و (( اگر نمره ده ناپلئونی می گرفتم دنیایم قشنگ می شد ))  براستی مشکل کجاست وکجای کار گیر           دارد  ؟آیا برای یادگیری درس واقعاًباید 10 بار کتاب را خواند ؟ آیا باید دروس خود را پشت سرهم مرورکرد ؟ وآیا باید دهها بار درسی راتکرارکرد تا یادگرفت ؟ مطمئناً اگر چنین باشد ، مطالعه کاری سخت و طاقت فرسا ست وخدای ناخواسته اذیت خواهی شد وبهره ای کم از زحماتت خواهی برد .اما واقعیت چیز دیگری است . چون بعضی از دوستانت که نمرات بهتری            می گیرند شگردهائی دارند که شاید پیش خودشان بماند وبه کسی نگویند . درواقع آنها روش مطالعه صحیح را بلدند ودرکمترین زمان ممکن بیشترین مطالب را یاد می گیرند . 
 مطالعه و یادگیری یک هنر، فن و مهارت است که باید آن را آموخت و بکار گرفت. بنابراین رعایت دقیق شرایط در آن کاملاَ ضروری به نظر می رسد. در این صورت مطالعه شما مفید و متمرکزخواهد بود .
¨  قبل از هرکاری ، سعی کنید عادات زیر را در خود پرورانده و به آنها عمل کنید. 
هدف های کلی وجزئی زندگی تان را به همراه چشم انداز آینده برای خود ترسیم وتعیین کنید . 
- مسولیت امور خود را ، خود به عهده بگیرید
 -بدانید که برای موفق شدن باید در مورد اولویت‌ها، سرمایه زمان و منابع وخلاصه آنچه دارید، تصمیم قاطع بگیرید. 
- اجازه ندهید که دوستان و اطرافیانتان به شما دیکته کنند که چه چیزهایی برای شما مهم و چه چیزهایی مهم نیست.
-امور ضروری ومهم را  شناسائی و سرلوحه زندگی تان  قرار دهید .
- از اولویت بندی هایی که برای خود تعیین کرده اید پیروی کنید و اجازه ندهید دیگران،  سایر علایق و تمایلات شما را از اهدافتان دور کنند. 
- زمانها و مکانهای پربازده خود را شناسایی کنید صبح، بعد از ظهر یا شب؟
- مکانهایی را پیدا کنید که در آن بتوانید به حداکثر توان خود در تمرکز و کارایی دست یابید. اگر این مکانها محدودند آنها را برای مشکل ترین مطالعاتتان اولویت بندی کنید. 
- وقتی شما به بهترین نحو در کلاس درس شرکت می کنید، خودتان ، همکلاسی ها و حتی معلمانتان از آن سود می برند. در این شرایط نمرات بهتر شما می تواند به کارایی بالای شما صحه گذارد. 
- وقتی با معلم خود کاری دارید(در مورد نمره، مهلت برای ارائه تکالیف و ...) اول خود را جای او بگذارید و از خود بپرسید که بهترین نحوه صحبت با من در این شرایط چگونه می تواند باشد.

¨ قواعد کلی مطالعه
روخوانی سریع مطالب 2- تهیه سوالات ذهنی دررابطه با کلیات متن ونکات مهم آن  3- قرائت دقیق متن                        4-  حاشیه نویسی  متن وتعیین پاراگراف ،  جملات وواژه های کلیدی ومهم 5-  جمع بندی وخلاصه نویسی و یادداشت نکات مهم وضروری متن وترجیحاً پاسخ به سوالات ذهنی مرحله اول
¨ قبل از اینکه به مهارتهای مطالعه بپردازیم لازم است به  چند توصیه ضروری زیربرای شادابی ، آرامش وعادت به مطالعه  توجه شود :
- در ابتدا باید از مطالب ساده وروان و کتابهای کم حجم و مختصر مطالعه را شروع کنید .  
- از مطالعه‌‌‌‌‌‌‌‌بی‌وقفه وطولانی چندساعته مستمر پرهیز کنید  زیرا موجب خستگی و بیزاری می‌شود .
- دربین مطالعه سعی گردد تمرکز لازم بر متن حفظ شود  
-   در کنار وسایل صوتی و تصویری روشن مطالعه نشود .  
-   درخواندن کتابها از روش لب‌خوانی به جای بلند‌خوانی استفاده شود . 
- حالت مطالعه  نشسته درآرامش را جایگزین حرکت کردن ها  و قدم‌زدن نمایید .  
-   در موقع خستگی و حالت نگرانی و اضطراب مطالعه نکنید . 
-  از مطالعه‌طوطی‌وار (بدون درک و طبقه‌بندی مطالب ) جداً پرهیز گردد .
-  در مطالعه یک کتاب از مطالب آسان به مشکل شروع نمایید .
¨ شش روش مطالعه به ترتیب اهمیت  :
1-خواندن بدون نوشتن:  این کار ازروش های نادرست مطالعه است !  مطالعه فرآیندی فعال و پویا است وبرای نیل به این هدف باید از تمام حواس خود برای درک صحیح مطالب استفاده کرد. باید با چشمان خود مطالب را خواند، در زمان مورد نیاز مطالب را بلند بلند ادا کرد و نکات مهم را یادداشت کرد تا با مطالب مورد مطالعه درگیر شده و حضوری فعال و همه جانبه در یادگیری داشت و همچنین در هنگام نیاز ، خصوصاً قبل از امتحان ، بتوان از روی نوشته ها مرور کرد و خیلی سریع مطالب مهم را مجدداً به خاطر سپرد .
2- خط کشیدن زیر نکات مهم :این روش شاید نسبت به روش قبلی بهتر باشد ولی روش کاملی برای مطالعه نیست چرا که در این روش بعضی از افراد بجای آنکه تمرکز و توجه برروی یادگیری و درک مطالب داشته باشند ذهنشان معطوف به خط کشیدن زیر نکات مهم می گردد .حداقل روش صحیح خط کشیدن زیر نکات مهم به این صورت است که ابتدا مطالب را بخوانید و مفهوم را کاملاً درک کنید و سپس زیر نکات مهم خط بکشید نه آنکه در کتاب بدنبال نکات مهم بگردید تا زیر آن را خط بکشید .
3- حاشیه نویسی :این روش نسبت به دو روش قبلی بهتر است ولی بازهم روشی کامل برای درک عمیق مطالب و خواندن کتب درسی نیست ولی می تواند برای یادگیری مطالبی که از اهمیتی چندانی برخوردار نیستند مورد استفاده قرار گیرد.
4- خلاصه نویسی : در این روش شما مطالب را می خوانید و آنچه را که درک کرده اید بصورت خلاصه در دفتری یادداشت می کنید این روش برای مطالعه مناسب است و از روشهای قبلی بهتر می باشد چرا که در این روش ابتدا مطا لب را درک کرده سپس آنها را یادداشت  می کنید اما بازهم بهترین روش برای خواندن نیست .
ضمنا برای پایدارماندن یادگیری وجلوگیری از فراموشی لازم است از مطالعات خود یادداشتهای مختصری بردارید که اصطلاحاً به آن (فیش برداری ) می گویند .چنانچه بتوانید از مطالب مورد نظر نکات مهم واساسی  را با نسبت 10درصد تهیه کنید قطعا در ایجاد تمرکز فکر وجایگزین شدن آنها در ذهن موثر خواهد بود .
5- کلید برداری :کلید برداری روشی بسیار مناسب برای خواندن و نوشتن نکات مهم است . در این روش شما بعد از درک مطالب ، بصورت کلیدی نکات مهم را یادداشت می کنید و در واقع کلمه کلیدی کوتاهترین، راحت ترین ،بهترین و پرمعنی ترین کلمه ای است که با دیدن آن، مفهوم جمله تداعی شده و به خاطر آورده می شود .
6- خلاقیت و طرح ذهنی  انسجام یافته : این روش بهترین شیوه برای یادگیری خصوصاً فراگیری مطالب درسی است .در این روش شما مطالب را می خوانید بعد از درک حقیقی آنها نکات مهم را به زبان خودتان و بصورت کلیدی یادداشت می کنید و سپس کلمات کلیدی را برروی می نویسید ( در واقع نوشته های خود را به بهترین شکل ممکن سازماندهی می کنید و نکات اصلی و فرعی را مشخص می کنید) تا در دفعات بعد به جای دوباره خوانی کتاب ، فقط به آن مراجعه کرده وبا دیدن کلمات کلیدی نوشته شده ، آنها را خیلی سریع مرور کنید . این روش درصد موفقیت تحصیلی شما را تا حدود بسیار زیادی افزایش می دهد و درس خواندن را بسیار آسان می کند. و بازده مطالعه را افزایش می دهد.
¨  درکل برای مطالعه مؤثر ومفید به نکات کلیدی زیر توجه کنید :
1- به دنبال راه‌های بهتر برای حل مشکلات باشید برای مثال، اگر دروس خود را نمی فهمید فقط به مطالعه مجدد آن بسنده نکنید، کارهای دیگری بکنید! مثلا با معلم خود مشورت کنید، از همکلاسیها یا گروه های درسی بپرسید  و همیشه خود را در موقعیت مبارزه قرار دهید.
2) برای انجام مطالعه باید برنامه ثابت هفتگی داشته که در آن برنامه ساعت و سهم هر درس تعیین شده و به آن برنامه متعهد و پایبند باشید.
3) اصل یادگیری با فاصله استراحت را فراموش نکنید، یعنی هر 45 دقیقه مطالعه حدود 15 دقیقه استراحت داشته باشید .  
4) همیشه در فضای فیزیکی مناسب (ازلحاظ نور، دما و جریان هوا) مطالعه کنیم و بهتر است سعی کنیم محل مطالعه ثابت باشد؛ یعنی هر روز جا عوض نکنید و از خوابیدن و دراز کشیدن یا لم دادن در هنگام مطالعه پرهیز شود؛ زیرا باعث کاهش تمرکز و ایجاد خواب آلودگی خواهد شد.
5) قبل از خواندن هر فصل کتاب برای خود زمان مناسب تعیین شود زیرا این کار باعث سرعت وپایبندی به مطالعه خواهد شد.
6) در هنگام خستگی، گرسنگی و کسالت نباید مطالعه کرد؛ چراکه شرایط لازم فراهم  نیست و با توجه به همین موضوع نباید مطالب برای شب امتحان انباشته شود؛ چون از خواب و استراحت کاسته می شود و در نتیجه مطالعه مفید و مؤثر سیر نزولی پیدا خواهد کرد و نتیجه فشار مطالعه در شب امتحان هر چند ممکن است شما را راضی کند، اما کاملاً سطحی و گذرا بوده و مطالب بزودی فراموش خواهد شد.
7) عموماً انتهای شب و آغاز صبح زمان مفیدتری برای مطالعه هستند، اما شما باید خودتان بهترین زمان مطالعه را شناسایی کنید؛ یعنی این که مثلاً چه زمانی را بهتر می توانید مطالعه کنید؟ یا چه زمانی برای مطالب حفظ کردنی بهتر است؟ و یا در چه زمانی مطالب حل کردنی را با دقت و سرعت بیشتری حل می کنید و خلاصه این که در چه ساعتهایی و حالاتی چه درسهایی را بهتر یاد می گیرید؟
8) برای داشتن حافظه بهتر و یادگیری مؤثرتر به داشتن خواب کافی توجه داشته باشید؛ زیرا مقدار خواب مناسب لازمه یادگیری و عملکرد خوب مغزی است.
9) در هنگام مطالعه سؤالهایی برای خودتان در مورد آن درس داشته باشید و برای به دست آوردن پاسخ آنها یک مطالعه هدفمند داشته باشید. مطالب مورد مطالعه را به مطالب قبلی آن درس ربط دهید و آنچه را می خوانید مورد ارزشیابی قرار دهید؛ زیرا این فعالیت پرسش و پاسخ درونی می تواند خواندن را مفید و مؤثر نماید.
10) برای موفقیت بیشتر سعی کنید آموخته هایتان را تثبیت نمایید؛ یعنی در اوقات به اصطلاح مرده مثلاً زمان ایاب و ذهاب مدرسه به تفکر و بررسی مطلبی بپردازید که این کار می تواند از طریق مباحثه با یک همکلاسی انجام شود.
11) مطالب را سازماندهی و دسته بندی کنید حتی بهتر است که به آنها کد و رمز بدهید؛ یعنی با اختصار کردن رئوس مطالب و تعاریف و یا به هر نحو مطلوب دیگر، باید مطالب منظم شود.
12) مرور کردن از اصول مطالعه مؤثر است که باید در فواصل مختلف و منظم مطالب مرور شود.
13) سعی شود در مطالعه سرعت، دقت و درک مناسب داشته و دیگر این که مطالب به خاطر سپرده شده را برای بازیابی تمرین کنید.
14) باید فصلها و بخشهای کتاب را به قسمتهای کوچکتر تقسیم کرد و تقسیمات کوچک را  به طوردقیق فراگرفت.
15) سعی گردد نگرش یکسان به تمامی درسها داشته و این را یقین داشته که هر مطلب و درسی جنبه های مثبتی دارد و ما باید نگرش منفی خود را درباره آن تغییر دهید.
16 ) درهنگام مطالعه یک برگ کاغذ را به یادداشت مطالبی که به ذهن شما ناگهانی وناخواسته ورود می کند، اختصاص دهید ودرفرصت مناسب به فکر کردن وانجام آنها بپردازید . 
17) تمرین کنید که هر درس را فقط یک بار و دقیق فراگرفته؛ یعنی ذهن را شرطی کنیم و سطح توانمندی ذهن را بالا ببریم که نیاز به چندین بار مطا لعه نباشد.
18) این اصل را به یاد داشته باشیم که خوب خواندن هنر است، نه زیاد خواندن.
19) باید بدانیم که استعداد به همراه پشتکار و تلاش می تواند نتیجه خوبی به بار آورد، یعنی استعداد و پشتکار دو روی سکه موفقیت هستند.

درپناه خداوند منان موفق وموید باشید

          تهیه وتدوین :
معاونت آموزش متوسطه استان کردستان
 اداره آموزشهای فنی وکاردانش
آذرماه 1390

 


ارسال شده در توسط مرادی