سطوح یادگیری در حیطهی شناختی (3)
مهارتهایی که به تحلیل مربوط میشوند، در سطحی نسبتاً بالاتر از مهارتهای مربوط به فهمیدن و به کار بستن قرار دارند. در فهمیدن، تاکید بر درک معنی و مفهوم است و در به کار بستن، تاکید بر به یادآوردن تعمیمها و اصول مناسب و ربط دادن آن ها به مفاهیم و مسائل جدید. در حالی که در تحلیل، بر شکستن مطلب به اجزای تشکیلدهندهی آن و یافتن روابط بین اجزا و نحوهی سازمان یافتن آن ها تأکید میشود؛ به عبارت دیگر، یادگیری در سطح تحلیل متضمن داشتن توانایی تجزیه کردن یک موضوع به اجزای تشکیلدهندهی آن و مشخص کردن ارتباط اجزا با یکدیگر و نیز درک نحوهی سازمان یافتن عناصر یک کل و دریافت مبنا و فرضی است که در آن به کار رفته است. بنابراین، یادگیری در این سطح مستلزم گذشتن از مراحل شناخت، فهمیدن و به کار بستن است. تحلیل را بهعنوان یک هدف آموزشی میتوان به سه سطح جزئیتر تقسیم کرد. در سطح اول، از فراگیرنده انتظار میرود موضوع را به اجزای تشکیلدهندهی آن تجزیه کند تا عناصر مورد تحلیل را شناسایی یا دستهبندی کند. در سطح دوم، از فراگیرنده خواسته میشود روابط میان عناصر را مشخص کند تا پیوندها و کنشهای متقابل آن ها تعیین شود. سطح سوم شامل شناخت اصول سازمانی، یعنی آرایش و ساخت موضوع است که آن را به صورت یک کل یکپارچه به هم پیوند میدهد. مثلاً شاگردی که بتواند در کلاس درس ادبیات فارسی، یک جملهی ادبی را از نظر دستوری تجزیه و نقش و روابط کلمات تشکیلدهندهی آن را مشخص کند، از نظر یادگیری در سطح تحلیل قرار دارد.
بیشتر بر معنی و منظور مطلب تکیه می شود.دراین طبقه بر تقسیم کردن مباحث یا پدیده ها به اجزای تشکیل دهنده آنها و نیز برکشف روابط اجزا و طریقه سازمان بندی آنها تاکید می شود.از دانش آموز انتظار می رود که مطلب مورد نظر را به اجزای تشکیل دهنده آن تقسیم کند تا اینکه عناصر آن شناخته شود. در سطح دوم وی باید روابط بین عناصر را مشخص سازد تا روابط بین آنها معلوم گردد.
نمونه سوالهای آزمون طبقه " تجزیه و تحلیل"
- کلمه های زیر از چه بخشها و صداهایی تشکیل شده اند؟ استکان – بازرگانان – صبحانه
- نقشه ایران را بکشید و محدوده ی استانهای غربی کشور را روی آن مشخص کنید.
- یک سال شمسی را به اجزای کوچکتر تقسیم کنید.
- چرا شباهتهای یک خرگوش به گربه بیشتر است تا به کبوتر؟
- گالیله نتایجی برای سقوط آزاد استخراج کرد کدام یک از اظهارات زیر یک فرض تلویحی برای این استخراج به شمار میرود؟
الف) سطوح فاقد نیروی اصطکاک اند
ب) اشیا با شتاب ثابت سقوط می کنند
ج) مقاومت هوا در سقوط آزاد ناچیز است
در این مرحله، یادگیرنده میتواند عواملی را که در مرحلهی تحلیل از همدیگر تفکیک کرده بود، به طریقی نو، برای دریافت یک معنی جدید و نوظهور، با یکدیگر ترکیب کند. به عبارت دیگر، ترکیب، مستلزم درهم آمیختن دوبارهی قسمتهایی از تجربههای گذشته با مطالب جدید و بازسازی آن به صورت یک کل تازه و نسبتاَ انسجامیافته است. در این مرحله، پیوستگی عوامل به گونهای بدیع و جدید، بروز معنی تازه و ایجاد ساختی را که قبلاَ وجود نداشته است، میسر میکند. بهاینترتیب، فراگیرنده میتواند از جریان ترکیب امور و عوامل به شیوهی جدید، به نظریههایی خلاق و بدیع دست یابد. بااینحال، باید تأکید کرد که ترکیب بهطور دقیق به معنی بیان خلاقانه و آزادانه نیست؛ زیرا در ترکیب، عموماَ از فراگیرندگان انتظار میرود در محدودهی تعیین شده، بهوسیلهی مسائل یا مواد یا در چارچوب نظری و روشی خاص از خود خلاقیت نشان دهند.
4- ترکیب : عبارت است از به هم پیوستن عناصر و اجزا به منظور تشکیل یک واحد کل .
نمونه سوالات آزمون طبقه " ترکیب"
- درباره یکی از موضوع های زیر انشا بنویسید فایده ورزش – نقش هنر در زندگی
- دمای هوا را به مدت 5 روز متوالی با درجه سانتیگراد اندازه گرفته ، نمودار تغییر درجه حرارت هوا را طی این مدت رسم کنید.
ارزشیابی (evaluation ) و قضاوت (judge
ارزشیابی و قضاوت آخرین و عالیترین مرحلهی شناخت است. این مرحله شامل قضاوت دربارهی امور، اطلاعات و حتی روشهای روبهرو شدن با مسائل است. در واقع، ارزشیابی نتیجهی جریان شناخت است. در این مرحله، فراگیرنده ناچار به گرفتن تصمیم است و برای اجرا باید به معیارهای بارز و مشخصی بهعنوان اساس کار توجه داشته باشد، ارزشیابی نه تنها معرف فرآیند پایانی رفتارهای شناختی است، بلکه نقش پل ارتباطی بین رفتارهای شناختی و رفتارهای عاطفی را نیز ایفا میکند. اگرچه ارزشیابی و قضاوت آخرین مرحلهی حوزهی شناختی به حساب آمده ( زیرا چنین فرض شده است که این مرحله تا حدودی به سایر طبقات وابسته است )، این فعالیت الزاماَ آخرین مرحلهی تفکر یا شناخت نیست و کاملاَ امکانپذیر است که فرآیند ارزشیابی در بعضی موارد، پیشدرآمدی بر کسب دانش تازه، کوششی جدید مرتبط با فهمیدن یا به کار بستن یا تحلیل و ترکیب جدید باشد.
6-ارزشیابی : عبارت است از داوری و قضاوت درباره ارزش اندیشه ها ، کارها ، راه حل ها ، روشها ، مواد و غیره ....
نمونه سوالهای آزمون طبقه " ارزشیابی "
- جمله های زیر را با هم مقایسه کنید و صحیح ترین جمله را انتخاب کنید.
الف) در مدارس ما همه چیز می آموزند به جز فارسی
ب) درمدارس ما بجز فارسی همه چیز می آموزند
- استانهای خوزستان و گیلان را از نظر محصولات کشاورزی با هم مقایسه کنید.و کدامیک در اقتصاد کشور اهمیت بیشتری دارند.؟
- از مقایسه جنگهای احد و خندق چه نتیجه ای می گیرید