سفارش تبلیغ
صبا ویژن

اداره فنی و حرفه ای و کاردانش استان کردستان

توسعه فرهنگ کارآفرینی در تمامی مقاطع تحصیلی باید انجام شود  .

مهندس مصطفی آذرکیش، مدیرکل دفتر آموزش‌ دوره دوم متوسطه کاردانش وزارت آموزش ‌و پرورش با اشاره به سند تحول بنیادین آموزش‌ و پرورش، پیگیری راهکارهایی در رابطه با کارآفرینی را از سیاست های وزارت آموزش‌ و پرورش دانست و تأکید کرد: بحث تحقق و پژوهش در آنجایی که بحث حافظه محوری وجود دارد با توجه به اجرای نظام جدید آموزش‌ و پرورش ، در حال گذر است و هم‌اکنون آموزش در دوره‌های مختلف تحصیلی به‌خصوص در دوره ابتدایی در دروس کار و فن‌آوری و تفکر و پژوهش در دوره متوسطه اول و در ادامه‌اش در دوره متوسطه دوم وجود دارد.

 

وی کارآفرینی را یکی از اهداف شاخه کاردانش  بیان کرد و گفت: درسی به نام کارآفرینی را به دانش آموزان ارائه کرده‌ایم که دو واحدی است و به‌صورت دو ساعت کار عملی و یک ساعت تئوری است. در آنجا طیف وسیعی از دانش آموزان را هدایت می‌کنیم.

آذرکیش ادامه داد: دو شاخه فنی و حرفه‌ای و کاردانش می‌توانند میزان آموزش‌های مهارت، یعنی دانش‌آموز در کنار آموزش‌های عمومی، آموزش‌های تخصصی و تقاضا محوری که وجود دارد را به عنوان یک شهروند حرفه‌ای آموزش ببیند و در کنارش هم شاخه‌های نظری نیاز جامعه را رفع خواهند کرد.

مدیرکل دفتر کاردانش وزارت آموزش‌ و پرورش ، یکی از برنامه‌های وزارت آموزش‌ و پرورش  را پژوهش محوری معرفی کرد و افزود: در برنامه توسعه پژوهش سراها، که یک زمانی در سراسر کشور احداث شد، موضوع پژوهش خاص دوره‌های بالاتر از دوره‌های تحصیلی کاردانی بود ولی امروز در پژوهش سرای ابن‌سینا در منطقه 15 مواجه با این بودیم که ده‌ها طرح پژوهشی و برگزیده ملی و بین‌المللی را دانش آموزان دوره متوسطه اول و متوسطه دوم آوردند و به صورت کارهای پژوهشی پذیرفته شد.

وی افزود: افزایش کمی پژوهش سرا در کنار افزایش کیفی و اینکه از حافظه محوری عبور کنیم و به سمت پژوهش محوری رویم تا صرفاً دانش آموزان اکتفا به حفظیات نکنند، جزو برنامه‌های اصلی است.

آذر کیش در زمینه تغییر ساختار در نظام آموزش و نداشتن خروجی مطلوب از این وزارتخانه، اظهار داشت: وزارت آموزش‌ و پرورش  تفاهم‌نامه‌ای در بحث کارآفرینی با دانشکده کارآفرینی در بحث محتوای آموزشی داشته، برای اینکه دانش آموزان را آماده کنیم تا به کار و فن‌آوری ورود پیدا کنند.

مدیرکل دفتر کاردانش وزارت آموزش‌ و پرورش ، کم توجهی به واژه مقدس "کار"  و "کارگر" را موجب نگرانی دانسته و افزود: وقتی می‌گوییم ایشان کارگر ماهر است، شاید این واژه مقدس بعضاً توسط برخی به درستی دیده نشود. نیاز به این فرهنگ‌سازی فقط در اختیار آموزش‌ و پرورش نیست و تمامی اصحاب رسانه، رسانه ملی، تمامی صاحب‌نظران و نخبگان باید در این راستا کمک کنند. الآن باید بتوانیم فرهنگ کارآفرینی را در تمامی دوره‌های تحصیلی توسعه دهیم. الآن دیدبان کارآفرینی دنیا، ایران را یکی از کشوهایی می‌داند که در این راستا در حال برنامه‌ریزی است، ضمن این‌که در حال برنامه‌ریزی است در پژوهش‌هایی که انجام داده، رشد را مثبت دیده‌اند.

وزارت آموزش‌ و پرورش  یک فرا وزارتخانه است

وی، وزارت آموزش‌ و پرورش  را یک فرا وزارتخانه معرفی کرد و تأکید کرد: اگر امروز در آموزش‌های مهارتی یا آموزش‌های فنی حرفه‌ای و بسته به نیاز آموزش‌های هنرستانی، نیاز به تقویت در نگاه به خانواده‌ها است که واقع‌بینانه به موضوع نگاه کنند، یک اراده جمعی می‌خواهد. وزارت آموزش‌ و پرورش  یک فرا وزارتخانه است یعنی تمام این‌ها متأثر محیط آموزشی هستند، در سند تحول تعریف‌شده، محیط آموزشی شامل محیط یادگیری پایه و اصلی است اما یادگیری دقیقاً در سند برنامه درسی آمده و به آن محدود نمی‌شود، سایر محیط‌ها نظیر محیط‌های طبیعی، اقتصادی، صنعتی، فرهنگی، حتی محیط‌های مجازی و رسانه‌ها می‌تواند فرآیند یادگیری را انجام دهد.

مهندس مصطفی آذرکیش، با اشاره به یونسکو و مواردی که در بحث آموزش دیده‌اند، گفت: یونسکو آموختن را به چهارستون در نگاه بلند مدتش دیده است: آموختن برای دانستن، آموختن برای به کار بستن، آموختن برای زیستن و آموختن برای با دیگران زیستن. در ارتباط با این موضوع تقریباً در محتواها ورود پیداکرده و می‌بینم که محتوا و دروسی که با دانش‌آموز کار می‌شود در شرایط جدید این دغدغه‌ها به حداقل می‌رسد.

مدیرکل دفتر کاردانش وزارت آموزش‌ و پرورش ، تدوین سند جامع هدایت تحصیلی را یک راهکار عملی برای برخورداری دانش آموزان از نظر توانایی‌های حداقلی بیان و تصریح کرد: دانش‌آموز بعد از پایان دوره تحصیلاتش باید از توانایی‌های حداقلی برخوردار باشد. دانش‌آموز باید بتواند این چهارستونی را که در بحث نگاه بلندمدت به آموزش است بداند و بتواند بکار ببرد، بنابراین نیاز به آموزش یک سری مهارت‌های اولیه دارد. ورود یک سری از دروس که به عنوان یک شرط فارغ‌التحصیلی و شرط معدل در کنکور به عنوان یک بحث اصلی مطرح شد، این‌ها همه کمک می‌کند. ضمن اینکه طرح تحول، در دوره گذری که الآن است و داریم ورود پیدا می‌کنیم، از نظر حل مشکل به خیلی از این دغدغه‌ها پاسخ مثبت می‌دهد.

وی در ادامه گفت: اعتقاد دارم خیلی‌ها به دنبال کارجویی به جای کارآفرینی هستند، وقتی آموزش کارآفرینی را بخواهیم نهادینه کنیم یکی از بستر لازم ورود همه ترجمان‌ها و نهادهاست. با توجه به شرایط جدید، در توسعه‌های مسئولین ارشد نظام و هم در اسناد فرادستی، در سیاست‌های ابلاغی اشتغال در سیاست‌های اقتصاد مقاومتی بحث کارآفرینی، تأکید شده است.

مشکل جدی جوانان ما مدرک تحصیلی نیست مشکل اشتغال است

وی مشکل جدی جوانان را اشتغال دانست و متذکر شد: آموزش عالی این امکان را ایجاد کرده که صندلی خالی دانشگاه‌ها را می‌بینید، پس کاری که در دوره‌های مختلف مقاطع تحصیلی پیگیری می‌شود، فارغ‌التحصیلان دوره متوسطه اگر در برخی موارد نتوانستند آن کارآمدی لازم را داشته باشند در شرایط جدید، شرایط بهتری را خواهند داشت.

نداشتن امکانات مشکل نیست نشناختن امکانات مشکل است

مهندس آذرکیش، نداشتن امکانات را مشکل ندانست بلکه نشناختن امکانات را مشکل معرفی کرد و گفت: امکانات و شرایط زیادی را در هنرستانها داریم که هیچ‌کدام از این رشته‌های مهارتی که آموزش می‌دهیم دور ریختنی نیست و نهایتاً در زندگی شخصی دانش آموزان قابل استفاده است.

وی با تأکید بر اینکه بسیاری از تصمیم‌گیری‌هایی که در آموزش‌ و پرورش صورت می‌گیرد بر مبنای سند تحول بنیادین است، متذکر شد: بسیاری از تصمیم‌گیری‌ها در آموزش‌ و پرورش  و مبنای بسیاری از همکاری‌های سایر دستگاه‌ها با آموزش‌ و پرورش  بر مبنای سند تحول بنیادین است. در مبانی نظری این سند، خیلی از نخبگان در تنظیم این سند شرکت داشته‌اند، همه مواردی که باید در سند تحول بنیادین دیده می‌شده، صورت گرفته و یک سند کاملی است که الآن هم به‌مرور و بدون شتاب‌زدگی آموزش‌ و پرورش  در حال عملیاتی کردن راهکارهایش است.

آذرکیش با تأکید بر اینکه آموزش‌ و پرورش یک فرا وزارتخانه است، اظهار داشت: به‌طور مشخص تصمیماتی که در آموزش گفته می‌شود تأثیرش بر تمام بدنه است که حداقل تأثیرش این هست که یک روز ملی داریم که نزدیک چهل میلیون نفر را درگیر این موضوع می‌کند.

وی با اشاره نظام جامع تحصیلی، اظهار داشت: ما در این نظام قصد داریم دانش آموزان را به سمت حرف و مشاغل و رشته‌های مورد نیاز حال و آینده سوق دهیم و این نیاز به همکاری و اعلام نیاز بازار کار داریم.

مدیرکل دفتر کاردانش  وزارت آموزش‌ و پرورش به عدم هماهنگی در میان دستگاه‌ها در خصوص انتشار کتاب‌های آموزشی اشاره کرد و گفت: اینکه کتابی مجوز چاپ بگیرد به این معنا نیست که آن کتاب در چرخه آموزش قرار بگیرد

وی گفت: سازمان پژوهش وزارت آموزش‌ و پرورش کتابچه‌هایی را که به عنوان کتاب‌نامه‌های رشد است را منتشر کرده‌اند.

آذرکیش با بیان اینکه در فصل هشتم سند تحول بنیادین آموزش و پرورش قید شده است که همه دستگاه‌ها به ویژه صداوسیما موظف هستند که با آموزش‌ و پرورش در جهت رسیدن به اهداف سند همکاری لازم را داشته باشند، اظهار داشت: با توجه به آسیب شناسی هایی که شده است و همچنین کسب نقطه نظرات کارشناسان در تنظیم سند، علاوه بر راهکارهای نظری، راهکارهای عملی نیز لحاظ شده است و من امیدوار هستم دوره گذر را از حافظه محوری به پژوهش محوری به خوبی داشته باشیم.

مدیرکل دفتر آموزش‌های کاردانش  وزارت آموزش‌ و پرورش  با اشاره به راهکارهای عملی و اجرایی سند آموزش‌ و پرورش ، گفت:یکی از مواردی که در این سند وجود دارد برنامه ملی درسی است که یک بخش آن اجرا شده است و یک بخش آن نیز در حال اجرا است.

وی افزود: در سیاست‌های پنج گانه وزارت آموزش‌ و پرورش  بحث توسعه مشارکت‌ها را داریم که به موضوع مشارکت حداکثری دانش آموزان و اولیا و مسئولان مربوطه می پردازد.

وی ادامه داد: آنچه که نیاز است، اجرای دقیق‌تر و بهینه‌تر سند تحول است که لازمه آن این است که همه دستگاه‌ها بدون شتاب‌زدگی بیایند و کمک کنند.

آذرکیش با بیان این مطلب که امسال حدود صد برنامه و چهل راهکار سند تحول به‌صورت ویژه در حال عملیاتی شدن است، خاطرنشان کرد: محتوای کتاب‌های پایه چهارم و هشتم امسال جدید بوده است و در سال بعد هم‌پایه نهم و پنجم تغییر خواهد کرد.

 

 


ارسال شده در توسط مرادی