مقایسه آموزش فنی و حرفه ای در کشورهای خاورمیانه وآسیا
آموزش فنی و حرفه ای روشی است برای آشنا ساختن و تمرین دادن افراد برای پرورش مهارتهای فکری ، عملی و اجتماعی ، لذا پهنه ای بسیار گسترده دارد. برای انجام دادن هرکاری ، نیاز به مهارتی است که باید روش کسب آن آموخته شود و براثر ممارست اعتلاء یابد . مهارت ، گوهر گرانبهایی است که میزان کفایت افراد ، شرکت ها و کشورها را از همدیگر متمایز می سازد. میزان پیشرفت یک کشور به اندازه مهارت هایی است که در نیروی انسانی آن کشور وجود دارد، هرچند منابع طبیعی تبدیل به ثروت کشور می شوند اما آموزش » شایستگی های نیروی انسانی ، آن را به پیشرفتگی پایدار تبدیل می سازند .بنابراین گفتگو درباره صلاحیت های انسانی است که به فایده اجتماعی منجر می شوند . « همه » گفتگو درباره « فنی و حرفه ای در این دیدگاه همه توانایی هایی که به وسیله افراد کسب می شوند موضوع آموزش فنی و حرفه ای قرار می گیرند .
بی شک یکی از ابزارهای توسعه صنعتی و به تبع آن توسعه اقتصادی ، آموزش های فنی وحرفه ای بوده و چنانچه این آموزش ها با توجه به نیاز بازار کار و صنعت به مورد اجرا در آید ، بسیاری از مشکلات اقتصادی و اجتماعی خصوصا برای جمعیت جوان وفعال کشور را حل خواهد نمود.جهانی شدن بازارها فشار فراوانی رابراصلاحات نظام آموزش وتحصیلات حرفه ای دربسیاری از کشورها وارد آورده است. درواقع یکی ازاهداف مهم درنظام آموزش وتحصیلات کشورها،آماده سازی منابع انسانی برای یک رقابت سنگین ملی درعرصه اقتصادجهانی روبه رشد می باشد.جستجوی تناسب کافی یا برابری بین ساختار مهارتهای ارائه شده ونیازهای موجود و فعلی بخش های صنعت ،خدمات وکشاورزی و به طور کلی بنگاههای اقتصادی و بازارکار یکی از سازمان یافته ترین وعمده ترین اهداف آموزش حرفه ای دربسیاری از کشورها می باشد.
برای نیل به این مهم هر کشور متناسب با شرایط بومی خود سازکارها و ساختارهای لازم را ایجاد نموده است تا سیاست ها و برنامه های بلند وکوتاه مدت مختلف خود را به اجرا درآورد و بهسازی فنی مدیریت وسازماندهی تولید وکارودرنهایت کاربردهای متعدد وفراوانی که نیاز به خدمات آموزشی دارند را موردتوجه قراردهد. با توجه به اینکه کشورهای خاورمیانه در ارائه آموزش های فنی وحرفه ای سابقه طولانی داشته و ساختار و نظام صلاحیت حرفه ای این کشورها با استفاده از استانداردهای بین المللی از ثبات و اعتبار خاصی در بین کشورها برخوردار است، لذا بررسی تطبیقی ساختار آموزش های فنی وحرفه ای در کشورهای منطقه(9کشورکه از سا?ت سازمان آموزش فن? و حرفه ای کشور نقل شده است) می تواند در بهبود و کارآئی نظام آموزش فنی وحرفه ای در ایران موثر باشد و ایده های جدیدی را در این زمینه مطرح نماید.