مطالعه به سبکى دیگر !
اغلب دانش آموزان، دانشجویان و علاقه مندان آموزشی از مربیان و استادان خود بارها پرسش میکنند که چگونه مطالعه کنیم تا مطالب را بهتر در ذهن سازماندهی کنیم؟ صبح زود مطالعه کنیم یا شب هنگام؟ با صدای بلند مطالعه کنیم یا به آهستگی مطالب را مرور کنیم؟ پیشکسوتان فرهنگی نیز با توجه به تجربیات و روش های علمی شیوه هایی را توصیه میکنند.
مطلب زیر از کتاب زمینهی روانشناسی "هیلگارد" تهیه شده که میتواند پاسخگوی برخی از پرسش های مربوط به شیوه های مطالعاتی باشد. با هم این مطلب را مرور میکنیم:
اساس امر مطالعه و خواندن بدون فراموشی، یادگیری و حافظه است. در این جا با تکنیک " PQRST "آشنا میشوید.
مرحله P ) Preview (مرور اجمالی):
در اولین گام مطالعه، مروری اجمالی بر کل مطالب مورد مطالعه کنید تا از موضوعهای اصلی آن تصوری پیدا کنید. این کار را میتوان با خواندن رئوس مطالب و سپس گفتارهای اصلی و تصاویر و عکس های آن انجام داد.
مهمترین جنبهی مرحلهی مرور اجمالی این است که میتوان خلاصهی مطالب را در پایان هر فصلبه دقت خواند و در مورد هر یک از نکاتی که در این خلاصه آمده است تامل کرد. خواه ناخواه به ذهنتانخطور میکند که باید پس از خواندن مطالب جواب را پیدا کرده باشید و دستاورد این مرحله، به دست آوردن دید کلی نسبت به عناوین فصلها و نحوهی سازماندهی آنهاست.
مرحله Q - Question (پرسش کردن):
عناوین اصلی مطالب را به یک یا چند پرسش تبدیل کنید؛ پرسش هایی که با خواندن آن گفتارها، به پاسخ آنها دست مییابید. باید از خود بپرسید: "مطالب عمده ای که مولف میخواهد در این گفتار بیان کند، چیست؟ "
مرحله R -Read (خواندن):
در این مرحله، گفتار مورد نظر را با دقت به معنای آن بخوانید و بکوشید جواب پرسش هایی را که در مرحله Q مطرح کرده بودید بیابید، لذا باید در مورد آنچه که در دست مطالعه دارید تامل کنید و آن را به مطالب دیگری که میدانید ارتباط دهید. پس میتوان واژهها یا عبارات کلیدی را در متن علامت زد.اصولا میبایست 10 الی 15 درصد متن را علامت زد زیرا در این مرحله، هدف این است که واژهها یا مطالب اصلی متن مشخص شود تا بعد بتوانید آنها را مرور کنید. تا وقتی تمام گفتار و مطالب کلیدی آن را نخوانده اید یادداشت برندارید این کار کمک میکند اهمیت نسبی هر نکته را دریابید.
مرحله S - Self-recitation (تلقین و تکرار):
پس از به پایان رساندن مطالعهی مطالب بکوشید تا نکات عمدهی آن را به یاد آورید و اطلاعاتی را که در آن مطرح شده است از حفظ بیان کنید، درس پس دادن به خود، روش بسیار موثری برای تثبیت مطالب در حافظه است. مطالب را به زبان خودتان بیان کنید و اطلاعات مطرح شده را از حفظ بگویید. در نبود افراد بهتر است با صدای بلند این کار را انجام دهید اما اگر افراد دیگری هم حضور دارند میتوانید این کار را در ذهنتان انجام دهید. مطلب را با متن مقایسه کنید تا مطمئن شوید که آنها را درست و کامل به یاد آورده اید.
با تکرار یا از برکردن مطالب، متوجه میشوید که چه چیزهایی را به خاطر نسپرده اید. این کار به شما کمک میکند تا اطلاعات را در ذهن خود سازماندهی کنید. پس از آنکه گفتار اولی به پایان رسید میتوانید به گفتار بعدی بپردازید و باز هم مراحل S.R.Q را در مورد آن به کار بندید. همین روش را تا پایان گفتارهای یک فصل اعمال کنید.
مرحله T - Test (آزمون):
پس از پایان مطالعهی یک فصل، باید از خودتان امتحان بگیرید و کل مطالب فصل را مرور کنید. بنابراین یادداشت های خود را دوره کنید و ببینید که آیا نکات اصلی را به یاد میآورید یا نه؟ بکوشید تا دریابید که مطالب مختلف فصلها چه ارتباطی با هم دارند؟ در مرحله T ، ممکن است برای یافتن مطالب و نکات کلیدی به کل فصل مراجعه کنید و در این مرحله باید خلاصه فصلها را بخوانید، همچنین به هر مدخلی جزئیات بیشتری بیفزائید. مرحله T را نباید به شب امتحان موکول کرد، بهترین زمان برای اولین مرور هر فصل، بلافاصله پس از خواندن آن است.
پژوهشهای انجام شده نشان میدهد که روش (PQRST) بسیار مفید بوده است، به گونه ای که بر روخوانی ساده مطالب فصل، از ابتدا تا انتها ارجحیت دارد، مرحله تلقین و تکرار در این روش بسیار مهم است. به جای چند بار خواندن مطالب بخش عمدهی زمان مطالعه را برای حفظ کردن فعالانه مطالب صرف کنید. بر اساس پژوهشهای انجام شده، خواندن دقیق خلاصه مطالب هر فصل، پیش از خواندن آن، بهره وری مطالعه را بسیار بیشتر میکند.
خواندن خلاصهی هر فصل سبب میشود که کل مطالب آن در ذهن سازماندهی شود. حتی اگر نخواهید از تمام مراحل روش (PQRST) پیروی کنید خوب است به اهمیت تلقین و تکرار و خواندن خلاصهی مطلب فصل برای ورود به مطلب توجه خاصی مبذول کنید.
چند توصیه مهم برای ایام امتحانات :
1. به نام افراد ، مکان ها و شهر ها دقت کنید.
2. سعی کنید وقتی درس می خوانید سئوالات امتحانی را حدس بزنید.
3. به نکاتی که معلم روی آنها بیشتر تأکید می کند ، بیشتر توجه کنید.
4. امتحان نیم ترم را جدی بگیرید چون هم نمونه سئوالات امتحانی است و هم شما را متوجه اشکال ها و نقاط ضعفتان می کند.
5.دفترها و جزوه های درسیتان را کامل کنید تا شب امتحان به شما فشار نیاید.
6.پلی کپی ها و نمونه سئوالات معلم را دوباره حل کنید یا از خودتان امتحان بگیرید.
7.تمرین ها و پرسش های کتاب درسی را خوب مطالعه کنید.
8.استراحت بین ساعت های مطالعه و تغذیه ی مناسب را فراموش نکنید.
9. برای چند روز بازیگوشی و فعالیت های غیر درسی را کنار بگذارید .
چند توصیه برای روز امتحان
1. شب قبل از امتحان پر خوری نکنید تا خواب راحتی داشته باشید .
2. صبحانه یتان را کامل بخورید چون مغز شما موقع امتحان دادن به مواد غذایی مناسب احتیاج دارد.
3. در ساعت مناسب در محل امتحان حاضر شوید (نه خیلی زود ، نه خیلی دیر)
4. کتاب را با خودتان به مدرسه نبرید و کمی مانده به امتحان دیگر مطالعه نکنید.
راه حل فراموشی ) : قبل از امتحان (
پاز نظر پزشکی ثابت شده که وقتی یک مطلب را می خوانید یا می شنوید ، اطلاعت آن هرگز از ذهنتان خارج نمی شود ، فقط دربخشی قرار می گیرد که راحت نمی توانید از آن استفاده کنید.
پس یادتان باشد :
هرگز نگویید « همه ی مطالب را فراموش کردم! » زیرا تکرار این جمله روی ذهنتان اثر منفی می گذارد. برای اینکه همه ی مطالب دوباره به یادتان بیاید کافیست مطلب را به صورت منظو یک بار مرور کنید. راستی این مشکل را همه ی بچه ها و حتی آدم بزرگ ها احساس می کنند و کمتر کسی است که بدون مرور ، همه ی مطالب خوانده شده را به یاد داشته باشد.
در هنگام امتحان :
1. وقتی برگ امتحانی را گرفته اید از همان اول به همه سئوالات نگاه نکنید ، سئوالات را یکی یکی بخوانید و به ترتیب پاسخ دهید چون ممکن است اگر یکی از آنها را بلد نباشید ذهن شما مشغول شود و نتوانید به بقیه سئوالات با آرامش پاسخ دهید.
2. اگر برای پاسخ دادن به سئوالی به شکل یا فرمولی نیاز دارید اول با دقت آن را بکشید یا بنویسید بعد سئوال را پاسخ دهید.
3. اگر سئوالی را بلد نبودید به سراغ بعدی بروید و زیاد از آن نگران نباشید شاید آخر امتحان یادتان بیاید.
4. اگر همه فکرهایتان را کردید و بازهم جواب سئوالی را بلد نبودید ، هر چه به ذهنتان می رسید بنویسید چون یک جواب ناقص بهتر از هیچ چیز است.
5. بعد از اینکه همه ی سئوالات را جواب دادید یک بار دیگر آن ها را دوره کنید.
6. حواستان به ساعتتان باشد تا وقتی معلم پایان زمان را اعلام کرد نگران نشوید.
بعد از امتحان :
1. تقصیر را به گردن دیگران نیاندازید تلاش کنید نقاط ضعف و اشکال های خودتان را پیدا کنید و آنها را برطرف کنید.
2. نمره هر امتحانی را با نمرات قبلی خودتان مقایسه کنید نه با نمره های دوستانتان ؛ به خاطر اینکه شرایط هر دانش آموز با دانش آمور دیگر فرق دارد و پیشرفت تحصیلی هر دانش آموز با نمرات خودش معلوم می شود نه دیگران .
3. بعد از هر امتحان ، دیگر به آن فکر نکنید و سعی کنید خودتان را برای امتحان بعدی آماده کنید. پس از امتحان از خودتان توقع و انتظار بیش از تواناییتان نداشته باشید.
میان وعده : 1.1. آجیل های مغز دار (بادام ، پسته و ... ) 2.میوه های شیرین (سیب ، آناناس، موز و...) . 3. 3.شیر یا عسل یا خرما 2 |
نه نهار یا شام : 1. 1.غذاهای دریایی (ماهی و میگو و...) 2.گوشت قرمز و جگر 3. گوشت سفید 2. 4. 4.جوانه گندم . 5.لبنیات ( ماست و دوغ ) 5 |
غذاهای پیشنهادی ما به شما :
صبحانه مناسب :
1. کره ، عسل ، مربا 2 . نان و پنیر و گردو 3. تخم مرغ
4. شیر یا آب میوه 5. عدسی یا حلیم
نکته :
سعی کنید در ایام امتحان این مواد را مصرف نکنیم :
1. غذاهای بیرون (فست فوت) 2. سس قرمز و ادویه های تند 3. چیپس و پفک
مرور کردن دروس:
مرور کردن به شما کمک می کند:
مطالب را بهتر در حافظه یتان ذخیره کنید.
هر وقت که خواستید راحت تر مطالب را به یاد بیاورید
یادتان باشد هنگام مرور کردن:
اصلاً لازم نیست همه ی قسمت های کتاب را دوباره بخوانید و فقط باید نکات مهم و اصلی را دوره کنید.
دقت کنید تا مطمئن شویدکه همه چیز را کامل و دقیق یاد گرفته اید و چیزی جا نیفتاده است. تلاش کنید تا بدون نگاه کردن به کتاب جواب یک سئوال را از حفظ توضیح دهید و اگر نتوانستید آن قسمت را دوباره بخوانید و دوباره از حفظ بگویید.
اولین مرحله مرور : بلافاصله پس از خواندن
دومین مرحله مرور : چند ساعت بعد از خواندن مثلاً قبل از خواب
سومین مرحله مرور : چند ساعت قبل از امتحان
مرور شفاهی :
1. کل فصل خود را به طور خلاصه برای خودتان توضیح بدهید.
2. از خودتان سوال بپرسید و به خودتان جواب بدهید.
3. به تصاویر نگاه کنیدومثل یک معلم مطالب درس را از روی آن شکل برای خودتان تفسیر کنید.
مرور ذهنی :
1. بدون آنکه چیزی بگویید یا بنویسید ، همه ی اطلاعات مربوط به یک مطلب را در ذهنتان مرور کنید.
2. یک سئوال از خودتان بپرسید و پاسخ آن را کلمه به کلمه در ذهنتان بی صدا جواب بدهید.
3.تصاویر و نقشه ها و شکل ها را دقیقاً در ذهنتان مجسم کنید.
مرور کتبی :
1. خلاصه ی قسمت های مهم را که حدس می زنید جواب یکی از سئوالات امتحانی است روی کاغذ بنویسید.
2. از خودتان امتحانی بگیرید و برگه ی خودتان را تصحیح کنید.
3. برای یاد گرفتن نقشه ها ، بدون نگاه کردن به کتاب آن ها را روی یک برگ بکشید.
4. فرمول ها یا نکات مهم مربوط به یک موضوع را در یک جدول خلاصه کنید.
اضطراب امتحان :
به نظر تو اگر احساس ما موقع امتحان دادن و بازی کردن یک جور باشد ؛ این دو کار با هم چه فرقی می کند؟! داشتن کمی اضطراب هنگام امتحان دادن کاملاً طبیعی است چون توجه و دقت زیاد ما روی یک کار برایمان کمی اضطراب می آورد. یعنی داشتن اضطراب به اندازه ی طبیعی که فقط دلمان شور امتحان را بزند ، هیچ اشکالی ندارد چون باعث می شود ذهن ما بهتر کار کند و تمرکز ما روی امتحان بیشتر شود.
ولی اگر این اضطراب از حد طبیعیش بیشتر شود و به نگرانی زیاد تبدیل شود باعث می شود نتوانیم خوب فکر کنیم و چیزهایی را که بلدیم هم فراموش می کنیم. (اضطراب احساسی است که می شود آن را کنترل کرد.)
برای کنترل اضطراب باید احساسات و افکار خودتان را کنترل کنید. هر وقت احساس نگرانی کردید در دلتان به خودتان امیدواری بدهید ؛ مثلاً در جلوی آینه بروید و با لبخند به خودتان بگویید: مطمئن باش که نمره خوب می گیری ؛ هر کس تلاش بکند ، موفق می شود. البته یادتان باشد امیدواری به تنهایی اصلاً فایده ندارد ولی اگر هم درستان را بخوانید و هم به خودتان حرف های انرژی بخش و مثبت بزنید ، اضطرابتان کم می شود.
بهترین راه کاهش اضطراب نرمش و ورزش سبک است. چون باعث شادی ، نشاط و اعتماد به نفس در شما می شود. و افکار منفی و ناامیدکننده رااز شما دور می کند و با تنظیم جریان خون به شما آرامش می دهد.
خواب مناسب در امتحانات
1. ساعات خوابتان را به خاطر امتحانات تغییر ندهید و به بهانه ی شب امتحان تا دیروقت بیدار
نمانید. چون به هم خوردن نظم خواب شما باعث کاهش فعالیت های ذهنتان می شود.
2. سعی کنید درس هایتان را قبل از رسیدن ساعت خوابتان تمام کنید و چیزی را برای صبح نگذارید در همان ساعتی که همیشه می خوابیدید به رختخواب بروید.
3. وقتی خسته اید حتماً اول استراحت کنید ؛ بعد درس خواندن را شروع کنید چون با ذهن
خسته چیزی یاد نمی گیرید. (اما حواستان باشد که زیاد نخوابید و وقتتان رااز دست ندهید.)
4. سعی کنید مثل همیشه سر جای خودتان بخوابید و از شدت خستگی روی دفتر و کتابهایتان خوابتان نبرد.
5. از مامان بخواهید اگر امکان دارد ملحفه ای با رنگ شاد و طرح زیبا به شما بدهد تا باعث آرامش و شادی بشود.
6. یادتان باشد همان قدر که کم خوابی ضرر دارد ، پر خوابی هم برای حافظه و ذهن شما بد است.
7. قبل از رفتن به رختخواب یادداشت ها و نکات کلیدی درستان را مرور کنید.
8. مسواک و دستشویی قبل از خواب را فراموش نکنید تا هم خواب راحتی داشته باشید و هم نصف شب از خواب بیدار نشوید.
9. قبل از خواب برای خودتان دعا کنید.
10. قبل از این که خوابتان ببرد ، در دلتان با خودتان صحبت کنید و به خودتان بگویید:
شش روش مطالعه :
1-خواندن بدون نوشتن:روش نادرست مطالعه است . مطالعه فرآیندی فعال و پویا است وبرای نیل به این هدف باید از تمام حواس خود برای درک صحیح مطالب استفاده کرد. باید با چشمان خود مطالب را خواند، باید در زمان مورد نیاز مطالب را بلند بلند ادا کرد و نکات مهم را یادداشت کرد تا هم با مطالب مورد مطالعه درگیر شده و حضوری فعال و همه جانبه در یادگیری داشت و هم در هنگام مورد نیاز ، خصوصا" قبل از امتحان ، بتوان از روی نوشته ها مرور کرد و خیلی سریع مطالب مهم را مجددا" به خاطر سپرد .
2- خط کشیدن زیر نکات مهم :این روش شاید نسبت به روش قبلی بهتر است ولی روش کاملی برای مطالعه نیست چرا که در این روش بعضی از افراد بجای آنکه تمرکز و توجه بروی یادگیری و درک مطالب داشته باشند ذهنشان معطوف به خط کشیدن زیر نکات مهم می گردد .حداقل روش صحیح خط کشیدن زیر نکات مهم به این صورت است که ابتدا مطالب را بخوانند و مفهوم را کاملا" درک کنند و سپس زیر نکات مهم خط بکشند نه آنکه در کتاب بدنبال نکات مهم بگردند تا زیر آن را خط بکشند .
3- حاشیه نویسی :این روش نسبت بدو روش قبلی بهتر است ولی بازهم روشی کامل برای درک عمیق مطالب و خواندن کتب درسی نیست ولی می تواند برای یادگیری مطالبی که از اهمیتی چندان برخوردار نیستند مورد استفاده قرار گیرد.
4- خلاصه نویسی :در این روش شما مطالب را میخوانید و آنچه را که درک کرده اید بصورت خلاصه بروی دفتری یادداشت می کنید که این روش برای مطالعه مناسب است و از روشهای قبلی بهتر می باشد چرا که در این روش ابتدا مطالب را درک کرده سپس آنها را یادداشت می کنید اما بازهم بهترین روش برای خواندن نیست .
5- کلید برداری :کلید برداری روشی بسیار مناسب برای خواندن و نوشتن نکات مهم است . در این روش شما بعد از درک مطالب ، بصورت کلیدی نکات مهم را یادداشت می کنید و در واقع کلمه کلیدی کوتاهترین، راحتترین ،بهترین وپرمعنی ترین کلمه ای است که با دیدن آن، مفهوم جمله تداعی شده و به خاطر آورده می شود .
6- خلاقیت و طرح شبکه ای مغز:این روش بهترین شیوه برای یادگیری خصوصا" فراگیری مطالب درسی است .در این روش شما مطالب را میخوانید بعد از درک حقیقی آنها نکات مهم را به زبان خودتان و بصورت کلیدی یادداشت می کنید و سپس کلمات کلیدی را بروی طرح شبکه ای مغز می نویسد ( در واقع نوشته های خود را به بهترین شکل ممکن سازماندهی می کنید و نکات اصلی و فرعی را مشخص می کنید)تا در دفعات بعد به جای دوباره خوانی کتاب ، فقط به طرح شبکه ای مراجعه کرده وبا دیدن کلمات کلیدی نوشته شده بروی طرح شبکه ای مغز ، آنها را خیلی سریع مرور کنید . این روش درصد موفقیت تحصیلی شما را تا حدود بسیار زیادی افزایش میدهد و درس خواندن را بسیار آسان می کند. و بازده مطالعه را افزایش میدهد.
شرایط مطالعه ((بکارگیری شرایط مطالعه یعنی بهره وری بیشتر از مطالعه )) شرایط مطالعه ، مواردی هستند که با دانستن ، بکارگیری و یا فراهم نمودن آنها ، می توان مطالعه ای مفیدتر با بازدهی بالاتر داشت و در واقع این شرایط به شما می آموزند که قبل از شروع مطالعه چه اصولی را به کار گیرید ، در حین مطالعه چه مواردی را فراهم سازید و چگونه به اهداف مطالعاتی خود برسید و با دانستن آنها می توانید با آگاهی بیشتری درس خواندن را آغاز کنید و مطالعه ای فعالتر داشته باشید : 1- آغاز درست :برای موفقیت در مطالعه ،باید درست آغازکنید. 2- برنامه ریزی : یکی از عوامل اصلی موفقیت ، داشتن برنامه منظم است . 3- نظم و ترتیب: اساس هر سازمانی به نظم آن بستگی دارد . 4-حفظ آرامش: آرامش ضمیر ناخود آگاه را پویا و فعال میکند. 5- استفاده صحیح از وقت :بنیامین فرانکلین، ((آیا زندگی را دوست دارید؟ پس وقت را تلف نکنید زیرا زندگی از وقت تشکیل شده است .)) 6- سلامتی و تندرستی: عقل سالم در بدن سالم است . 7- تغذیه مناسب: تغذیه صحیح نقش مهمی در سلامتی دارد. 8- دوری از مشروبات الکلی : مصرف مشروبات الکلی موجب ضعف حافظه می شود . 9 – ورزش : ورزش کلید عمر طولانی است . 10-خواب کافی: خواب فراگیری و حافظه را تقویت می کند. 11 –درک مطلب:آنچه در حافظه بلند مدت باقی می ماند ، یعنی مطالب است . چند توصیه مهم که بایدفراگیران علم ازآن مطلع باشند. 1- حداکثر زمانی که افراد می توانند فکر خود را بروی موضوعی متمرکز کنند بیش از 30 دقیقه نیست ، یعنی باید سعی شود حدود 30 دقیقه بروی یک مطلب تمرکز نمود و یا مطالعه داشت و حدود 10 الی 15 دقیقه استراحت نمود سپس مجددا" با همین روال شروع به مطالعه کرد. 2- پیش از مطالعه از صرف غذاهای چرب و سنگین خودداری کنید. و چند ساعت پس از صرف غذا مطالعه نمائید چون پس از صرف غذای سنگین بیشتر جریان خون متوجه دستگاه گوارش میشود تا به هضم و جذب غذا کمک کند و لذا خونرسانی به مغز کاهش می یابد و از قدرت تفکر و تمرکز کاسته میشود . از مصرف الکل و دارو هم خودداری فرمائید همچنین غذاهای آردی مثل نان و قندی قدرت ادراک و تمرکز را کم می کند نوشابه های گازدارهم همینطور هستند. 3- ذهن آدمی با هوش است اگر یادداشت بردارید خود را راحت از حفظ و بیاد سپاری مطالب می کند و نیز همزمان نمی توانید هم مطلبی را بنویسید و هم گوش دهید . پس در حین مطالعه لطفا" یادداشت برداری ننمائید .
مفهوم نوآوری INNOVATION
نوآوری: عملیاتی شدن خلاقیت
نوآوری: پیدا کردن بهترین راه حل
نوآوری: اجرای راه حل های جدید
نوآوری: تحقق بخشیدن به مفاهیم جدید
نوآوری: فرایند عمیاتی کردن ایده های نو
نوآوری: به مرحله عمل رساندن ایده خلاقانه و تولید انبوه آن.
نوآوری: عملی و کاربردی ساختن افکار و اندیشه های نو ناشی از خلاقیت
نوآوری: خلق چیز جدیدی است که یک هدف معین را دنبال و به اجرا رساند
نوآوری: هر چیز تجدید نظر شده است که طراحی و به حقیقت درآمده باشد
نوآوری: بیشتر جنبه عملی دارد و در حقیقت محصول نهایی عمل خلاقیت است.
نوآوری: نوآوری یا ابداع، کاربردی کردن افکار و اندیشه های نو و بدیع ناشی از خلاقیت است.
نوآوری: فرایند ایجاد هرچیز جدیدی که برای فرد –گروه –سازمان یا یک اجتماع ارزش مهمی داشته باشد.
مفهوم شناسی خلاقیت ((CREATIVITY
خلاقیت: نگاه نو، روش نو
خلاقیت: تولید ایده های نو را گویند
خلاقیت: فرایند کشف مفاهیم جدید
خلاقیت: یعنی رهایی از عادت های ذهنی
خلاقیت: یافتن راههای جدید برای حل مسائل
خلاقیت: توانایی تفکر+ کشتن ویروس های ذهنی
خلاقیت: توانایی دیدن و آگاه شدن و پاسخ دادن است.
خلاقیت: توانایی ارائه راه حل جدید برای حل مسائل
خلاقیت: عبارت است از کنش دانش، تخیل و ارزیابی
خلاقیت: توانایی تجسم ، پیش بینی و ارائه ایده های نو
خلاقیت: توانایی ایجاد ایده های جدید دارای ارزش برای مشتری.
خلاقیت: یعنی نگاهی متفاوت به پدیده هایی که مردم نیز نگاه می کنند.
خلاقیت: توانایی حل مسایلی است که فرد قبلا حل آنها را نیاموخته است.
خلاقیت: یعنی توانایی پرورش یا به وجود آوردن یک انگاره یا اندیشه جدید
خلاقیت: عبارت است از فرایند یافتن راههای جدید برای انجام دادن بهتر کارها
خلاقیت: بکار گیری توانایی های ذهنی برای ایجاد یک فکر یا مفهوم جدید است
خلاقیت: یعنی نگاهی متفاوت به پدیده هایی که سایر مردم نیز آنها را می نگرند.
خلاقیت: عمیق تر نگاه کردن و خارج شدن از پشت درهای بسته است.(تورنس)
خلاقیت: یعنی تلاش برای ایجاد یک تغییر هدفدار در توان اجتماعی یا اقتصادی سازمان
خلاقیت: عبارت است از هر نوع روند تفکری که مسئله ای را بطور مفید و بدیع حل کند.
خلاقیت: عبارت است از طی کردن راهی تازه یا پیمودن یک راه طی شده قبلی به روشی نوین
خلاقیت: خلق چیزی که وجود ندارد، یا اگر دارد باید مورد بازنگری و تغییر یا اصلاح قرار گیرد
خلاقیت: شکستن کلیشه ها، توانائی تغییر در چارچوب طرح و یک راه جدید برای رسیدن به ایدهها است.
معلمان موفق ها ونا موفق ها
ده ویژگی معلمان امروزی از دیدگاه یونسکو :
1- معلمان موفق امروزی آماده اند بگویند : ما نمی دانیم اما با هم می آموزیم
2- معلمان امروزی می دانندکه در وهله نخست معلم دانش آموزان هستند نه معلم کتب درسی
3- معلمان فقط عرضه کنندگان دانش نیستند بلکه تسهیل گر روند یادگیری اند
4- معلمان موفق امروزی می دانند که اثر گذاری بردانش آموزان بی انگیزه نیز از اهداف مهم آنهاست
5- معلمان موفق امروزی می دانند زنگ تفریح وبازی حق مسلم کودکان است
6- معلمان موفق امروزی می دانند برداشتن دیوارهای میان کلاس درس وجامعه از اهداف آنهاست
7- معلمان موفق امروزی می دانند کلید قرن اخیر یادگیری مداوم است
8- معلمان موفق امروزی می دانند بایدفرصت های مناسب برای احساس امنیت در دانش آموزان فراهم نمایند
9- معلمان موفق امروزی می دانند سهم هر دانش آموز از یادگیری اهمیت دارد
10- معلمان موفق امروزی می دانند آنها علاوه برنیازهای علمی نیازهای معنوی واخلاقی را بایدمد نظر قرارمی دهند
این روزها صحبت از تحول بنیادین در آموزش وپرورش است . وآن گونه که در سند تحول بنیادین ذکر شده معلم یکی از مهم ترین ارکان تحول است .عرصه آموزش وپرورش عرصه ای صددرصدحرفه ای است که در آن آزمایش وخطا به هیچ وجه جایز نیست . اما معلمان غیرحرفه ای خیلی دیر به نتایج اشتباهات وخطا های خود وموفقیت های خودواقف می گردند .شاید یکی از دلایل آن عدم بازخورد به موقع اشتباهات یا نکات مثبت به معلمین است از طرف شاگردان ، به این خاطر نگارنده این سطور می خواهد طرح نو در اندازد وستونی با عنوان موفق ها وناموفق ها راه بیندازد تا خوانندگان در هر درجه ،رتبه وسطح سوادی که باشند قلم بردارند وبهترین وماندگار ترین معلمان شان را معرفی نمایند ویا از نا موفق ترین معلمانشان بگویند .
اما آنچه مهم است دلایل موفقیت وناموفق بودن آنهاست که لازم است بیان گردد تا تحلیل گردد وانعکاس آن چراغ راه معلمان جوان وغیر حرفه ای گردد. تا اشتباهات گذشته تکرار نگردد .
پس قلم برداری وبنویسید از تجارب شخصی خود بنویسید
شاید نوشته شما باعث گردد خطاهایی که در پرورش شما رخ داده است در تربیت کودک تان وسایر کودکان دیگر این دیار تکرار نگردد
مهم نیست چند کلاس درس خوانده اید مهم این است بتوانید تجارب تان را در این زمینه بنویسید ویا به دیگری بگویی برایتان بنویسد نوشته شما پس از مطالعه ویرایش وآماده انعکاس به دیگران می گردد
اکنون شما قلم برداری وبنویسید چگونه معلمانی داشته اید ؟
به نظر شما بزرگترین کشف بشر تا کنون چه بوده است ؟
انسان شوق تغییر دارد ومی خواهد دنیا را دگرگون سازد تا خود ودیگرهمنوعانش بهتر زندگی کننداختراعات بشر از بدوخلقت تا کنون به شمار نمی آیند وچه بسا مخترعین هر هدفی جز رفاه وسعادتمندی خود وهمنوعانشان را نداشته اند اما در مسیر زندگی دیگران از آن درست استفاده نکرده اندشاید مخترع دینامیت –الفرد نوبل - می خواست از اختراعش در ساخت راه ها استفاده شود نه در راه از بین بردن همنوعانشان به همین خاطر بود که وقتی به اشتباه بعداز مرگ براردرش (لودیگ نوبل ) روزنامه ای تیتر زد ((آلفرد نوبل ))دلال مرگ ومخترع مرگ آورترین سلح بشری مرد چنان دگرگون شد تا بی وقفه به سراغ وصیت نامه اش برود وتمام دارایی اش را وقف صلح جهانی نماید وبه گمانم اختراع گیوتین به این خاطر بود که زندانی های مجرم در هنگام مرگ زجر کش نشوند ومخترع بمب اتم هرگز گمان نمی برد که اختراعش برسر مردم بی گناه هیروشیما وناکازاکی ریخته شود وجان هزاران نفر را در یک لحظه بگیرد وشاید مخترع مبمب های شیمیایی نمی دانست روزی اختراعش بیش از 5000 نفر از مردم بی گناه کرد شهر حلبچه را به کام مرگ می فرستد
علی رغم همه ی این اختراعات که برای بشر زیانبار بوده است هستند اختراعاتی که زندگی را لذت بخش تر شادتر پربارتر واثربخش ترکرده اندازجمله کمرند ایمنی نیلیز آیوار بوهلین وتلویزیون جان لوجی بیرد واینترنت پل باران ودونالدپویس از اختراعات زیاد ادیسون بگذریم به نظر نگارنده این سطور همین کشف ویلیام جیمز بزرگترین کشف بشر است (( بزرگترین کشف نسل من آن است که انسان می تواند با تغییر نگرش وطرز فکرش زندگی اش را دیگرگون سازد ((
به نظر شما بزرگترین کشف بشر تا کنون چه بوده ؟
خواسته های یک کودک از خودوالدین
دنیا ی والدین با دنیای فرزندانشان متفاوت است سالهاست که نامه یک نوجوان راکه خطاب به والدینش نوشته شده در دفتری یادداشت نموده ام نامه ای که از طرف یونسکو برتر شناخته شده وجایزه گرفته است این نامه ارزش دارد چندین بارخوانده شود و مانیفستی برای پرورش و تربیت فرزندانمان گردد :
"برای رشد کردنم چیزی بیش از غذا به من بده گرماواطمینان عشقت را ، بگذار از پنج حسم لذت ببرم ، از برکنم به آنها گوش دهم وطعم شان را بچشم
حتی چیزهایی به من بده برای شکستن به من یاد بده که حقم را بگیرم
در هنگام بازی تماشایم کن تا ببینی چگونه سعی می کنم مسائلم را حل کنم ودر مقابل چیزی بایستم .
وقتی به من می گویی کاری را انجام بدهم چرایش را هم به من بگو بگذاراحساس کنم عضو فعال خانواده هستم ومرا در نقشه های خانوادگی ات سهیم کن
زمانی که می خواهم احساس کنم بزرگ هستم با من مثل کودک رفتا نکن
ترسهایت را به من منتقل نکن چرا که من هم ترسهایی دارم وبه بیشتر از آن نیاز ندارم
کمکم کن که ازعکس العمل های تند خود داری کنم ولی مر آن چنان از نشان دادن عصبانیت نترسان که ظرفیتم را برای خشم علیه همه چیز از دست بدهم
به من بیاموز که آرام آرام تحمل درد را فرا گیرم واینکه وقتی چیزی را می خواهم در مقابل آن به حد کافی مقاوم باشم واین که ارضای بعضی از احساسات را که هنوز برای تجربه آنها آماده نیستم به تعویق بیاندازم
بگذار همچنان که جسمم رشد می کند توانایی های جدید را امتحان کنم بخزم، بایستم ، راه بروم،بالا بروم ، بپرم،بدوم
بنا براین احتیاجات طبیعی بدن مرا به دلیل توانایی های حل نشده خودت محدود نساز
گوشه کوچکی از خانه را تنها به من اختصاص بده من احتیاج به لحظات آرامش وسکوت دارم که هیچ کس آن را مورد تهاجم قرارندهد
ترسهایت را به من منتقل نکن چرا که من هم ترسهایی دارم وبه بیشتر از آن نیاز ندارم
کمکم کن که ازعکس العمل های تند خود داری کنم ولی مر آن چنان از نشان دادن عصبانیت نترسان که ظرفیتم را برای خشم علیه همه چیز از دست بدهم
سهم مرا از توجه و محبت دریغ نکن من هر روز حتی برای لحظاتی کوتاه باید بدانم که تنها کسی هستم که تو به او فکر می کنی ودوستش داری
بگذار که هر سوالی در ذهنم جرقه می زند با تو درمیان در میان بگذارم ومرا از بیان آن خجالت زده نکن حتی اگر به نظر احمقانه برسد
تا حد امکان جواب صادقانه به من بده و اگر جواب را نمی دانی به من بگو چه خوب است از کسی شنیده شود ، نمی دانم ولی سعی می کنم برایت پیدایش کنم
وقتی کاری را برای اولین بار انجام می دهم و درست از آب درنمی آید با من صبور باش وبه یاد داشته باش که موضوعات زیادی برای فراگیری در پیش رو دارم وهر کاری در آغاز نیاز به تمرین دارد
بگذار که عواقب کارهایم را به عهده بگیرم
احتیاج دارم به موقع تنبیه شوم ویا مورد تشویق قرار گیرم زمانی که مرا تنبیه می کنی در نظرداشته باش تا مرا مرا مورد مجازاتی
قراردهی که برابر گناهم باشد
و از همه چیز گذشته عشق بدون شرط خود را به جانم بریز این مسئولیتی است که برعهده توست تا من هم زمانی قادر باشم آن را به کودکانم انتقال بدهم "
روشهای دستیابی به آرامش ذهنی
1- یاد بگیرید که گاه مسائل را رها سازید.بدین معنا که به هر مسئلهای دائماً گره نخورید. وقتی همیشه و همه جا در فکر مسائل خود هستید و به مرور آنها میپردازید، در واقع همیشه بار اضافهای را با خود حمل میکنید که این خود سبب ایجاد اضطراب و استرس در شما میگردد. بیاموزید که با یک ذهن رها و آزاد زندگی کنید. این امر به شما کمک میکند که با هر محرک کوچک و یا مانع جزئی آشفته نشوید.
2- به خود و خدای خود ایمان داشته باشید.اگر به خود و خدای خود ایمان داشته باشید، به راحتی از عهده مشکلات زندگی برخواهید آمد . و ثابت قدم و مطمئن در راه رسیدن به اهداف خود گام خواهید برداشت.
3- مثبت اندیش باشید:اگر دیدگاه مثبت اندیشی نداشته باشید، همهچیز میتواند بیفایده و بیثمر باشد. داشتن نگرش مثبت و امید، بهترین سلاح در مقابل ترس و اضطراب است.
4- نسبت به انتظارات و برنامهریزیهای خود، واقع بین و منطقی باشید.توانائیهای خود را در موقعیتهای خاص بشناسید و نسبت به عدم توانائیها و ضعفهای خود واقع بین باشید. هر چقدر نگرش شما نسبت به مسائل زندگی منطقیتر باشد، به آرامش بیشتری دست خواهید یافت.
5- نسبت به انسانها، عشق بیقید و شرط خود را نثار کنید
6-دست بخشش داشته باشید. ولی انتظار بازگشت نداشته باشید. دیگران را به شیوههای خودشان خوشحال کنید. به افراد بیپناه، یتیم و فقیر کمک کنید. برای آنهایی که خواهان یاری شما هستند پشت و پناه باشید و بدون آنکه منّتی بر آنها نهید ، تکیهگاهشان باشید. معنای فداکاری را لمس کنید. 7- افکار خود را بازسازی کنید.در افکار و عقاید خویش نسبت به شخص خود، بازنگری کنید. در مقابل خویشتن صبور باشید و ارزشها و استعدادها و مهارتهای خود را ارج نهید. خود را بدون هیچ قید و شرطی دوست بدارید. هر گونه ترس و تردید غیرمنطقی که در مورد خود دارید را کنار بگذار